Μουσεία και Αρχαιότητες

row 1
Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου καταλαμβάνει πλέον το κτίριο που κάποτε αποτελούσε το κεντρικό νοσοκομείο των Ιπποτών. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1440 από τον Μέγα Μάγιστρο de Lastic και ολοκληρώθηκε το 1489 από τον Μέγα Μάγιστρο D' Aubuson.
Χρησιμοποιείται ως μουσείο από το 1914 και τα εκθέματά του καλύπτουν περιόδους από την Μυκηναϊκή έως την παλαιοχριστιανική εποχή, καθώς και διάφορα χαρακτηριστικά δείγματα των τεχνών των ίδιων των Ιπποτών.

Ο πρώτος όροφος έχει βωμούς, σαρκοφάγους και άλλα αντικείμενα από την Ιαλυσό, αγάλματα και στήλες από την Κάμειρο και τα γειτονικά νησιά. Η περίφημη επιτύμβια στήλη της Καλλιάριστας, το άγαλμα της Αφροδίτης, η λουόμενη Αφροδίτη, ο «Μεθυσμένος Διόνυσος» και ένα ακέφαλο άγαλμα της Άρτεμης είναι μερικά μόνο από τα εκθέματά του.
Διεύθυνση: Απελλού,  Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου


Το Παλάτι του Μέγα Μαγίστρου

Το Παλάτι του Μέγα Μαγίστρου του Τάγματος, το περίφημο «Καστέλο», είναι το πιο επιβλητικό οικοδόμημα της Παλιάς πόλης. Ήταν η έδρα του αρχηγού του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και ταυτόχρονα, ένα ισχυρό φρούριο.
Χτίστηκε τον 14ο αιώνα πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού οχυρού. Αποτελείται από δύο ορόφους με μεγάλη εσωτερική αυλή. Καταστράφηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ξαναχτίστηκε τη δεκαετία του 1930.

Σήμερα το Παλάτι είναι μουσείο με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία και την μεσαιωνική Ρόδο.

- Στην αυλή βρίσκονται αγάλματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, που αφαιρέθηκαν από το αρχαίο μουσικό σχολείο της Κω.
- Στη δεξιά πτέρυγα του ισογείου υπάρχουν τρεις αίθουσες διακοσμημένες με τοιχογραφίες του ζωγράφου Βένλια (1940).
- Ο διάδρομος μπροστά από το παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (1940) οδηγεί στους εκθεσιακούς χώρους του ισογείου.
- Μια φαρδιά, γενναιόδωρη σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την υπέροχη διακόσμηση.
- Πολλά από τα ξεχωριστά ονομαζόμενα δωμάτια του πρώτου ορόφου περιέχουν ψηφιδωτά δαπέδου, έπιπλα, αγάλματα, βάζα, εικόνες και άλλα πολυτελή αντικείμενα.

Ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης

Ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης χτίστηκε το 1391-92, υπό τον Μέγα Μάγιστρο Heredia, από τον Ιταλό Domenico d'Allemagna, ναύαρχο του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. 
Ο ξενώνας, που προοριζόταν αποκλειστικά για επιφανείς προσκεκλημένους του Τάγματος, ήταν σε χρήση από το 1394.
Το κτίριο καταστράφηκε στην πολιορκία του 1480 και στον σεισμό του 1481 και ξαναχτίστηκε από τον Costanzo Operti το 1516, όταν ο Fabrizio del Carretto ήταν Μέγας Μάγιστρος.
Σήμερα ανακαινισμένο, στεγάζει το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του Υπουργείου Πολιτισμού στα Δωδεκάνησα.
Διεύθυνση: Πλατεία Πεισιδώρου, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών Ρόδου

Το μουσείο στεγάζεται σε μια τρίκλιτη θολωτή ισόγεια αίθουσα, που αποτελούσε μέρος του οπλοστασίου του τάγματος των Ιπποτών. Εδώ εκτίθενται ξυλόγλυπτα και κεραμικά αγγεία κατασκευασμένα στην Ευρώπη και την Ανατολή, καθώς και λαϊκές φορεσιές και κεντήματα από όλα τα Δωδεκάνησα. Τα εκθέματα χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα.
Διεύθυνση: Πλατεία Αργυροκάστρου, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου


Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου διαθέτει μια από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές Ελληνικής Τέχνης του 20ου αιώνα. Οι συλλογές αποτελούνται από έναν εκτεταμένο αριθμό έργων ζωγραφικής καθώς και από μικρότερο αριθμό γλυπτών, σχεδίων και πολύτιμων εγγράφων από τους πιο γνωστούς Έλληνες Καλλιτέχνες. Μαλέας, Παρθένης, Θεόφιλος, Εγγονόπουλος, Τσαρούχης, Βουζιάνης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μόραλης είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα που ενσαρκώνουν τη συλλογή του Μουσείου με περισσότερα από 1000 έργα τέχνης.
Ιδρύθηκε το 1959 και είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως κορυφαίος θεσμός σύγχρονης τέχνης. Το Μουσείο προσφέρει μια ανεκτίμητη εικόνα της πολιτιστικής ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας.

Η συλλογή του Μουσείου επεκτείνεται σε 3 χώρους:
1. Το Νεστορίδειο Μέλαθρον είναι ο σημαντικότερος και νεότερος χώρος του Μουσείου. Αυτός ο τριόροφος χώρος εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2002 για να είναι ένα πραγματικό «κόσμημα» στην καρδιά του κέντρου της πόλης και βρίσκεται στην πλατεία 100 Χουρμαδιές. Εκτός από τη στέγαση της μόνιμης συλλογής του, το Νεστορίδειο Μέλαθρον εξυπηρετεί τις ανάγκες προσωρινών παραστάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Διαθέτει κατάστημα, αίθουσα πολυμέσων, καφέ και  βιβλιοθήκη.
Διεύθυνση: Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, Νεστορίδιο Μέλαθρον, Πόλη της Ρόδου.
2. Η Πινακοθήκη
Διεύθυνση: Πλατεία Σύμης 2, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
3. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, που φιλοξενεί το ετήσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα MoTeR με στόχο την υποστήριξη υποσχόμενων νέων καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα.
Διεύθυνση: Σωκράτους 179. Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Το Λαογραφικό Μουσείο στον Απόλλωνα

Στο χωριό Απόλλωνας, το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό ενός παλιού ελαιοτριβείου και είναι το πιο αξιόλογο από τα λαογραφικά μουσεία του νησιού. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές, οικιακά σκεύη και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ελαιολάδου.

Οι Τάφοι του Αγίου Ιωάννη

Αυτή η τοποθεσία βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της νεκρόπολης της Ρόδου και είναι το μόνο μέρος που είναι ανοιχτό για το κοινό.
Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά είναι το μεγάλο γωνιακό ταφικό συγκρότημα με τους θολωτούς τάφους, η συστάδα των θολωτών τάφων, κατάμεστη από ένα μνημείο με τρίγλυφα και μετόπες και ο λαξευμένος στο βράχο τάφος με τη μνημειακή πύλη.
Το πιο ενδιαφέρον από όλα όμως είναι το υπόγειο λατομείο με ταφικούς θαλάμους σκαμμένους στις σήραγγές του.
Διεύθυνση: Μιχαήλ Πετρίδης & Τσαλδάρη.
row 2
row 2
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
55 years
rp
cambourakis group
Mediterranean Hotel
35-37, οδός Κω
Ρόδος, 85100, Ελλάδα
Τηλ. +30 22410 97000
E. info@mediterranean.gr
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Trip 2
Trip 3
© 2025 Mediterranean Hotel. All rights reserved.  |